1 Temmuz 2020 Çarşamba

Endüstrinin Gelişimine Bakış

Farklı evrelerde süregelen Endüstri Devrimi dünyada birçok yenilik hareketinin, modernliğin ve dönüşümün temeli olarak görülüyor. İlk olarak 1760’lı yıllarda İngiltere’de yaşanmaya başlayan bu ekonomik dönüşüm İngiltere’nin ardından diğer Avrupa ülkelerine de yayıldı. 16. ve 17. yüzyılda kimya, astronomi gibi bilimlerin gelişmesinin, yeni deniz yollarının açılmasının ve teknolojik gelişmelerin tetiklediği Endüstri Devrimi ile başlayan dönemde sosyoekonomik ve kültürel alanlarda da önemli değişimler yaşandı. 


Endüstri Devrimi süreci başlamadan önce ekonomik yapı büyük oranda tarım ve hayvancılığa bağlıydı ve dokumacılık, marangozluk, demircilik gibi tarım dışı üretim de esnaf ve zanaatkârlar tarafından, elle çalıştırılan tezgâhlarda gerçekleşiyordu. Buhar makinesinin icadı ile tetiklenen Endüstri Devrimi, toprağa, tarıma ve insan gücüne dayalı ekonomiden, makineleşme ve seri üretimle şekillenen yeni ve farklı bir ekonomik yapıya geçişi sağladı. Makineye dayalı üretimle birlikte üretimin şekli ve miktarı arttı. Zanaatkârların basit imalat biçimlerinin yerini, fabrika üretimi aldı. 



İnsan gücünü kat kat aşan makinelerin gücü büyük miktarda ham madde üretimine, büyük miktarda ve çeşitlilikte malların sunulmasına olanak tanırken, bu malların satışına odaklı ticaretin gelişmesini, tüketici ve satıcıların da çoğalmasını sağladı. Endüstri Devrimi sonrasında, elinde sermayesi olan, bu nedenle daha çok makine alıp daha çok insan çalıştırarak üretim yapabilen büyük şirketler doğdu. Endüstri Devrimi, tarım ve hayvancılığa dayalı dağınık yerleşim yapısının da değişmesine, nüfusun kentlerde toplanmasına ve daha hızlı bir nüfus artışına yol açtı. Kentlerdeki nüfus artışı hem çalışan, hem tüketen insanın çoğalması anlamına geldiği için ekonomik büyüme hızlandı, hayat standartları iyileşmeye başladı, hayat tarzları değişti. 


Dünyadaki sosyoekonomik ve kültürel değişimlere yol açan Endüstri Devrimi, belli aşamalarla, uzun sürelerde gerçekleşti. Bu açıdan günümüze kadar olan dönemde, birbirinden oldukça farklı yapılara ve etkilere sahip 3 farklı Endüstri Devrimi’nden söz etmek mümkün.


Kaynak: endustri40.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder