Adından da anlaşılabileceği üzere endüstri ürünleri tasarımı herhangi bir endüstri içerisinde kullanılmak üzere bir ürünün tasarlanması işini kapsamaktadır.
Endüstri ürünleri tasarımı nedir? gibi kulağa iddialı gelen bir soru için verilebilecek cevap bu kadar kısa olmamalı diye düşünseniz de aslında öz olarak anlatımı bu olmakla birlikte her mesleki disiplinde olduğu gibi detayları mevcuttur.
Mesleği yapanların tanımı için iki yaygın, benzer ama tartışmalı isim vardır. Birincisi endüstri ürünleri tasarımcısı, ikincisi ise endüstriyel tasarımcı. Ürün tasarımı ile doğrudan bağlantısı bulunduğun birinci tanım daha çok kabul görmektedir.
Neler Bilmeli?
Endüstri ürünleri tasarımı için tasarım kabiliyeti, estetik kaygısı ve sanatsal bir göz ve fikir yapısı dışında, sonuç nesnesi bir ürün olduğu için daha doğrusu kullanılması, günlük hayata dahil olması planlanan bir ürün olduğu için matematik, geometri, fizik ve malzeme bilgileri konusunda da uzmanlaşmış olmak çok önemlidir.
Nasıl Yapılır?
Öncelikle her tasarım ile ilgili iş disiplininde olduğu gibi ihtiyaçlar ve / veya sorunlar belirlenerek ortaya çıkarılması ya da geliştirilmesi gereken ürün hakkında bilgi toplama aşaması yapım aşamasının başlangıcını oluşturur.
Ürün ya da geliştirme hakkında bilgi toplandıktan sonra eğer varsa bir tasarım takımı ile yoksa tasarımı isteyen işveren ile çeşitli fikir alışverişleri yapılarak ilk taslaklar hazırlanır. Taslakların hazırlanmasının ardından sunum yapılır ve ürünü talep eden taraftan geri dönüşler alınır. Bu süreç birkaç defa daha tekrarlandıktan sonra tasarım tamamlanmış ve ürünün üretimi aşamasına geçilebilir.
Ürünün üretim aşaması her ne kadar endüstri ürünleri tasarımcısının sorumluluğu dahilinde değilse bile malzeme, ölçüler ve üretilebilirlik / çalıştırabilme gibi kontrollerin yapılması açısından tasarımcının kontrolünde olması önemlidir. İlk üretilen ve kullanımı / çalışması mümkün olan ürüne prototip denir. Prototip başarılı olduğunda artık ürün seri üretim ve pazara sunulmak için hazırdır.
Kaynak: muhendisbeyinler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder